Ukinjanje third-party Google piškotkov – kaj pa zdaj?

Third-party Google piškotki so ena od najpogostejših spletnih orodij za sledenje uporabnikom svetovnega spleta. Gre za besedilne datoteke, ki so dodane vašemu brskalniku in na ta način shranjujejo podatke o obiskanosti različnih spletnih strani.

Kadarkoli brskate po spletu, iščete informacije ali nakupujete v spletnih trgovinah, vam oglaševalci sledijo s pomočjo third-party piškotkov. Čeprav imajo Google piškotki koristne namene, pa na drugi strani uporabnike interneta vse bolj skrbi, kaj podjetja počnejo z njihovimi osebnimi podatki.

Zasebnost uporabnikov interneta je vse bolj pomembna

V zadnjih letih pa se je mnenje potrošnikov močno spremenilo in vedno več je ljudi, ki jih skrbi, kaj podjetja počnejo z njihovimi podatki. Apple je bil tako prvo večje podjetje, ki je zasebnost uporabnikov postavil na prvo mesto. Zato je že leta 2017 blokiral le nekatere piškotke, od leta 2020 vse third-party piškotke, od leta 2021 pa morajo vse aplikacije od uporabnikov pridobiti izrecno dovoljenje, da jim sledijo.

Apple-u je leta 2021 sledil tudi Firefox, poleg tega pa so se pojavili tudi drugi brskalniki, ki se vedno bolj zavzemajo za vse večjo zasebnost uporabnikov. In enako velja tudi za Google, zato bodo v letu 2023 v brskalniku Chrome opuščen third-party Google piškotki, kar mnogim oglaševalcem prinaša nove skrbi.

Google Chrome in ukinjanje third-party piškotkov

Približno dve tretjini vseh uporabnikov interneta za brskanje trenutno uporablja Google Chrome, pri čemer so third-party Google piškotki še vedno aktualni. Le-te oglaševalci uporabljajo za spremljanje zgodovine brskanja in prikazovanje ciljno usmerjenih oglasov.

Medtem, ko se oglaševalci že zelo dolgo zanašajo na third-party piškotke, pa imajo potrošniki na drugi strani vse večje zahteve po zasebnosti. Zato se je tudi Google odločil, da so do leta 2023 ukinjeni vsi Google piškotki, zaradi česar že pripravlja nove nadomestne sistem. Ti so trenutno vsi v poizkusni fazi. Mnogi od njih namreč še vedno vzbujajo pomisleke tako glede podatkov kot tudi zasebnosti.

Prihodnost oglaševanja brez third-party piškotkov

Google piškotki so pomemben del oglaševanja, zato se ob njihovem ukinjanju mnogi oglaševalci upravičeno sprašujejo, kako bodo na svetovnem spletu ciljali na prave potrošnike. Mnogi verjamejo, da se bo zaradi tega prihodnost oglaševanja močno spremenila. Predvsem bo potrebno poiskati nove strategije in poskrbeti za dodatne naložbe v različne kanale trženja.

Seveda oglaševalcem ne bo potrebno popolnoma spreminjati strategij trženja, saj bodo brskalniki potrošnike spremljali na nove načine. Google je že napovedal spremembe s tako imenovanim Privacy Sandbox, pri katerem vsi podatki ostanejo v brskalniku, ne da bi jih nadzirale oglaševalske agencije ali podjetja.

Nove taktike oglaševanja

Čeprav bodo bili third-party Google piškotki ukinjeni, pa s tem Google ne bo zavrgel prav vseh piškotkov. Lastni piškotki bodo še vedno zbirali podatke o obiskovalcih spletnih strani, nekateri so celo mnenja, da bodo ti postali zelo pomemben del marketinških strategij. Da bi kar najbolje izkoristili te podatke, bodo morali oglaševalci razmisliti o novih strategijah povezovanja z uporabniki in pridobivanje njihovega zaupanja.

V ta namen lahko oglaševalci za zbiranje podatkov izkoristijo kakovostno vsebino. Obiskovalcem spletne strani ponudite spletni seminar v zameno za naslov elektronske pošte ali telefonsko številko. Za pričakovati je, da bo veliko bolj do izraza prišlo kontekstualno oglaševanje. To pomeni, da so oglasi prilagojeni vsebini in so zato za uporabnike manj moteči.

Seveda pa oglaševalcem ni potrebno čakati do leta 2023, da posodobijo svoje marketinške strategije. Tisti, ki se bodo že sedaj najbolje prilagodili, bodo imeli tudi kasneje večjo prednost pred tekmeci.

Spremembe bodo od oglaševalcev zagotovo zahtevale nove in bolj inovativne rešitve za ponovno ciljanje oglaševalskih akcij ter targetiranje. V ospredje ponovno prihaja razumevanje psihologije potrošnika, poznavanje ciljnih skupin in kreativnost. Pri vsem tem pa vam lahko pomagamo mi.

Rezervirajte si svoj brezplačen posvet

Zaupajte nam nekaj osnovnih informacij in kontaktiral vas bo naš strokovnjak. Spoznajmo se in postanimo sodelavci.
1

Spoznavni klic

Skupaj se bomo pogovorili o vaši trenutni digitalni formi, pričakovanjih in željah. Predstavili vam bomo naš način sodelovanja in skupaj določili načrt za uspeh.
2

Predstavitev in ponudba

Po klicu vam bomo poslali predstaviteveno mapo z našim načinom sodelovanja in ponudbo.
3

Posvet s strokovnjakom

Eden od naših strokovnjakov bo z vami pregledal ponudbo in vam odgovoril na vsa morebitna vprašanja. Skupaj bomo določili tudi ključne kazalnike uspešnosti.


    Dolenjska cesta 43, 1000 Ljubljana

    marjeta@inhouseagency.si

    +386 30 339 142
    crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram